50 najlepších rockových skladieb roku 2022

50 najlepších rockových skladieb roku 2022

Od senzácií na Youtube po rockové ikony - toto sú rockové hymny, ktoré podľa odborníkov (teda vás) definovali rok 2022.

(Image credit: Getty / Press (Def Leppard: Anton Corbijn))

(Image credit: Getty / Press (Def Leppard: Anton Corbijn))

V rámci osláv roku 2022 sme začiatkom tohto mesiaca požiadali odborníkov, teda vás, aby ste hlasovali za najlepšie rockové skladby roku 2022. A určite ste hlasovali - v skutočnosti boli odovzdané desaťtisíce hlasov, pretože rockoví fanúšikovia z celého sveta sa ponáhľali, aby korunovali svoju najobľúbenejšiu hymnu uplynulého roka. 

Takže, bez ďalších zbytočných rečí, tu je 50 najlepších rockových piesní roku 2022, zoradených vzostupne podľa hlasovania čitateľov a online priaznivcov časopisu Classic Rock, pričom pre dôležitú desiatku najlepších piesní je vyhradený dodatočný priestor. A ak chcete vo svojom živote ešte viac zoznamových vylomenín, nezabudnite si pozrieť aj 50 najlepších rockových albumov roku 2022 podľa Classic Rocku.

1. Sophie Lloyd - Do Or Die (feat. Nathan James)

Tento rok bol pre gitarového hrdinu z Youtube, ktorý sa stal dominantným drtičom v arénach, absolútnym trhákom. Nielenže sa pripojila ku kapele Machine Gun Kellyho na hitové svetové turné a vydala sólový singel Do Or Die, na ktorom hosťuje frontman kapely Inglorious Nathan James, ale čitatelia Music Radaru ju vyhlásili za najlepšiu rockovú gitaristku roka 2022. Teraz sa jej dostalo ďalšej všemocnej pocty od mocností rock'n'rollovej demokracie - za najlepšiu rockovú skladbu roku 2022 ste zvolili Do Or Die! Skutočnosť, že máme silné podozrenie, že Lloyd je ešte len na začiatku, robí tento výkon ešte pôsobivejším - a jej budúcnosť ešte svetlejšou.

zdroj: youtube.com

2. Stryper - Transgressor

Kto hovorí, že Diabol má všetky najlepšie skladby? Všetkými obľúbení kresťanskí heavymetalisti vydali v októbri najnovší album The Final Battle a jeho úvodná skladba Transgressor očividne tento rok zabrnkala na strunu fanúšikov. Možno by sme nemali byť príliš prekvapení: Transgressor je valcujúci oldschoolový metalový banger so všetkou tou histrionskou atmosférou a gung ho chaosom, ktorý by ste od Kalifornčanov, ktorí čoskoro vstúpia do svojej piatej dekády, očakávali. Nie je to zlé.

zdroj: youtube.com

3. Nita Strauss - The Wolf You Feed (feat. Alissa White-Gluz)

Odchod Nity Strauss z kapely Alice Coopera, aby hrala po boku alt-popovej hviezdy Demi Lovato, možno niektorí považovali za kontroverzný krok, ale každého, kto pochyboval o tom, kde skutočne leží srdce gitarovej virtuózky, táto ťažká, chrumkavá extrémna metalová hymna pevne usadila na jeho miesto. Zapojenie impozantného vokálu frontmanky skupiny Arch Enemy Alissy White-Gluz sa ukázalo ako majstrovský ťah - títo dvaja spolu vytvorili kúzlo.

zdroj: youtube.com

4. Muse - Kill Or Be Killed

Muse tento rok všetkým pripomenuli, že pokiaľ ide o spájanie excentrických, ľavicových hudobných zvratov s kolosálnymi hákmi a ešte väčšími riffmi, je len málo tých, ktorí to dokážu lepšie. Kill Or Be Killed je skákavý štadiónový rockový banger pripravený na to, aby ho obrovské davy dychtivo hltali naživo. S plánovaným turné v roku 2023 sa zdá, že presne takú šancu budeme mať čoskoro všetci.

zdroj: youtube.com

5. The Bad Day - Devil's Lullaby

Bluesoví londýnski rockeri The Bad Day sú prvým skutočným outsiderom v tohtoročnom zozname Top 50, ale s takou chytľavou a úprimnou piesňou ako Devil's Lullaby v ich zadnom vrecku je veľmi pochopiteľné, prečo. V tohtoročnom špeciálnom vydaní Classic Rock ku koncu roka bol debutový album štvorice s vlastným názvom označený za tretí najlepší bluesový album roku 2022, takže ak sa vám páči to, čo tu počujete - ako mnohým ľuďom už teraz očividne áno - určite si choďte pozrieť plnohodnotnú nahrávku a čoskoro ich zastihnete naživo.

zdroj: youtube.com

6. When Rivers Meet - He'll Drive You Crazy

Manželské duo Grace a Aaron Bondovci z Essexu založili bluesovo-rockovú formáciu When Rivers Meet v roku 2016 a odvtedy sa stali jednou z najlákavejších mladých rockových kapiel vo Veľkej Británii. Medzi Graceiným hrejivým, oduševneným vokálom a Aaronovými groovovými, bluesovými riffmi He'll Drive You Crazy možno neprepisujú pravidlá rock'n'rollu, ale rozhodne im dodávajú príjemný lesk. Ako to už býva, zdá sa, že mnohí z vás súhlasia!

zdroj: youtube.com

7. Elles Bailey - Riding Out The Storm

Ďalšia mladá vyznávačka blues, ktorá sa v tomto zozname objavuje veľmi vysoko, Elles Bailey, síce pochádza z Anglicka, ale jej elegantný, medovo sladký hlas a americky ladené melódie mohli byť prepašované priamo z hlbokého juhu. Skladba Riding Out The Storm, pochádzajúca z Baileyovej posledného štúdiového albumu Shining In The Half Light, vyšla už vo februári, ale podľa toho, že sa dostala do prvej desiatky vašich rockových skladieb roka, je zrejmé, že zanechala dlhodobý vplyv, ktorý, ako predpokladáme, ešte nejaký čas pretrvá.

zdroj: youtube.com

8. Def Leppard - Take What You Want

Keď sme v máji vydali album Diamond Star Halos, odvážne sme vyhlásili, že je to najlepší album Def Leppard za posledných 30 rokov, a za týmto tvrdením si stojíme. Chcete dôkaz? Zbystrite pozornosť bluesovej, neodolateľnej skladby Take What You Want, ktorá od svojho prvého vydania sotva vypadla z našich playlistov a opäť dokazuje, že hoci forma je dočasná, trieda je skutočne trvalá.

zdroj: youtube.com

9. Alter Bridge - Pawns & Kings

Siedmy štúdiový album Alter Bridge Pawn & Kings ukázal, že obľúbení arénoví rockeri sú často v najlepšej forme, keď spájajú metalovú silu Metallicy s oduševnenou introspekciou kapiel ako Pearl Jam a Soundgarden. Titulná skladba a hlavný singel predviedli kapelu v mimoriadne impozantnej forme, veľké, chrumkavé riffy Marka Tremontiho sa rozbíjajú okolo spoľahlivo epického vokálneho majstrovstva Mylesa Kennedyho a vytvárajú jeden z najlepších singlov Alter Bridge všetkých čias. A nie je to tak, že by v priebehu rokov nemal silnú spoločnosť.

zdroj: youtube.com

10. Metallica - Lux Æterna

Buďte úprimní: kto to čakal? Nielenže nás Metallica prekvapila úplne novým singlom hneď na konci roka, ale potešila fanúšikov aj výdatným návratom k oldschoolovým speedmetalovým atribútom z éry Kill 'Em All. Lux Æterna, oslavujúca emocionálne vzostupy veľkých heavymetalových koncertov, je absolútne podarená skladba, podporená jednou z najlepších produkcií, akú Metallica mala na novej skladbe od 90. rokov.

zdroj: youtube.com

50 najlepších rockových skladieb roku 2022: 11-50 miesto.

11. Alter Bridge - Silver Tongue

12. Rival Sons - Nobody Wants To Die

13. Erja Lyytinen - Bad Seed

14. Ozzy Osbourne - Patient Number 9

15. Billy Idol - Cage

16. When Rivers Meet - Christmas Is Here

17. Ghost - Call Me Little Sunshine

18. Eric Gales - Death Of Me

19. Devin Townsend - Call Of The Void

20. Massive Wagons - Please Stay Calm

21. Halestorm - The Steeple

22. Halestorm - Wicked Ways

23. Kris Barras Band - These Voices

24. Larkin Poe - Georgia Off My Mind

25. Ghost - Spillways

26. The Damn Truth - Only Love

27. Joe Lynn Turner - Tortured Soul

28. Joe Lynn Turner - Black Sun

29. Megadeth - We'll Be Back

30. Dan Reed Network - Starlight

31. ZZ Top - Blue Jean Blues

32. Scorpions - Rock Believer

33. Megadeth - The Sick, The Dying...And The Dead!

34. ZZ Top - Brown Sugar

35. Slash ft. Myles Kennedy 7 The Conspirators - The River is Rising

36. Dorothy - A Beautiful Lie

37. Dirty Honey - The Wire

38. Ghost - Kaisarion

39. Bonnie Raitt - Living For The Ones

40. Ozzy Osbourne - One Of Those Days

41. The Struts - Fallin' With Me

42. Skid Row - The Gang's All Here

43. Those Damn Crows - Man On Fire

44. Rammstein - Dicke Titten

45. Thunder - The Western Sky

46. Porcupine Tree - Harridan

47. Rammstein - Zeit

48. Tyler Bryant & The Shakedown - Bare Bones

49. Laurence Jones - Anywhere With Me

50. Whiskey Myers - The Wolf

Made with