Biff Byford síce berie lieky, ale je pripravený to roztočiť

Biff Byford síce berie lieky, ale je pripravený to roztočiť

Frontman skupiny Saxon Biff Byford o najlepšej hudbe roku 2022, plánoch na rok 2023 a vedľajších účinkoch liekov

Vzhľadom na to, že posledný album skupiny Saxon napísal na nemocničnom lôžku po infarkte v roku 2019, Biff Byford by určite súhlasil so starou pesničkou Keitha Richardsa, že "je dobré byť kdekoľvek". Zistenie, že Carpe Diem sedí pekne na 22. mieste v rebríčku najlepších albumov Classic Rocku za rok 2022, je však podľa 71-ročného speváka ďalším dôkazom toho, že kapele sa v piatej dekáde darí.

V rozhovore Biff uviedol:

Carpe Diem je dvadsiaty štvrtý album skupiny Saxon. Zdá sa, že si ako kapela kladiete vysoké nároky?

Áno, kladieme. Nechcem vydať nič, čo by znamenalo, že ľudia môžu povedať: "Och, stratili to." Rád udržiavam všetkých v strehu. Neustále na nich tlačím. Prečítal som si niekoľko recenzií a všetky boli vlastne skvelé. Pre staršiu kapelu je ľahké dostať na koniec "ale". Viete, o čom hovorím: "Áno, sú skvelí, ale... Na tomto albume žiadne "ale" nebolo.

Ako starší textár hľadáte v súčasnosti viac inšpirácie okolo seba?

Áno, určite teraz píšem o svetskejších veciach. Ale občasná pieseň o motorke tiež vždy funguje dobre [smiech].

Ste už úplne zotavený po svojich nedávnych problémoch so srdcom?

Áno, na pódiu si poskakujem. Beriem lieky a je ťažké udržať svoju váhu pod kontrolou. Je to všade naokolo. Niekedy som dosť štíhly, inokedy zasa trochu priberiem. Ale som celkom fit. Musíte nás prísť navštíviť a zistiť to.

zdroj: youtube.com

Saxon tento rok tvrdo vyrazil na cesty. Myslíte si, že ľudia teraz potrebujú uvoľňovací ventil živej hudby viac ako kedykoľvek predtým?

Áno, myslím, že áno. V osemdesiatych rokoch, keď sme vstúpili na scénu, to tiež nebolo dobré, bolo veľa nepokojov a štrajkov v čase vlády Margaret Thatcherovej. Ale keď to ľudia cítia, idú von a pozrú si kapelu. Krása nášho koncertu spočíva v tom, že si neúčtujeme prehnané ceny.

Na Glastonbury sa nedávno zdražilo o sedemdesiat libier, však?

Naše ceny sú tento rok rovnaké ako naposledy. Myslím si, že v tomto období je dôležité poskytnúť hodnotu za peniaze.

Rozosmial vás tento rok stav britskej politiky, keď sa diali viac než obvyklé vylomeniny, alebo ste si poplakali?

Oboje. Všetci teraz upíname svoje nádeje k novému premiérovi Rišovi Sunakovi, tak uvidíme, či sa mu to podarí. Dúfam, že sa vyrieši ekonomika a vec s brexitom, pretože to malo obrovský vplyv na hudobný priemysel.

Politici musia začať byť rozumní a pracovať pre ľudí, a nie pre seba. Nie sú predsa rockové hviezdy, nie? Sú to politici. Mali by robiť svoju zasranú prácu. Tak dúfajme, že to tento chlapík urobí.

zdroj: youtube.com

Naučili ste sa tento rok robiť niečo nové? Napríklad variť alebo hrať golf?

[Golf?! To si robíte srandu.

Ktorá bola vaša najobľúbenejšia pieseň, album alebo koncert v tomto roku?

Mám rád veci od Amon Amarth, ale na druhej strane som s nimi napísal spoločnú pieseň [Saxons And Vikings], takže som asi zaujatý. Mám rád album Ghost. Chcel som ísť na Deep Purple a Blue Öyster Cult, ale prišiel som domov z turné a koncert bol až na druhý deň večer, takže som bol príliš unavený.

Odkiaľ pochádza tvoja pracovná morálka?

Som robotnícka trieda, kamarát. Vždy som musel pracovať pre peniaze. Nemôžem nepísať hudbu. Mám to v krvi.

Koho z tých, ktorých sme stratili v roku 2022, ťa smrť zasiahla najviac?

Kráľovná bola smutná. Mám rád históriu kráľovskej rodiny. Nie som nimi všetkými úplne očarený, ale kráľovná bola super. Prišli sme o niekoľko ľudí, však? Aj niekoľko skvelých hercov. Je to kolobeh života. Skutočne nemá zmysel sa tým trápiť, kým to nepríde, však?

Na záver, máte nejaké novoročné predsavzatia, ktoré si dáte?

Nie. Ak to nie je pokazené, neopravuj to. To je moja mentalita. Už teraz píšeme piesne na ďalší album a plánujeme svetové turné Seize The Day, ktoré možno začne v Amerike. Sme v plnom prúde. Udržujte si motiváciu a šťavu, to je to tajomstvo.

Made with