Billy F Gibbons: Jimi Hendrix: Čo pre mňa znamená Jimi Hendrix

Billy F Gibbons: Jimi Hendrix: Čo pre mňa znamená Jimi Hendrix

Billy Gibbons zo ZZ Top o turné s Jimim Hendrixom, hraní Hendrixových coverov a jeho obľúbených Hendrixových skladbách

(Image credit: Billy F Gibbons: Jen Rosenstein/Guitar World Magazine | Jimi Hendrix: World History Archive/Alamy Stock Photo)

(Image credit: Billy F Gibbons: Jen Rosenstein/Guitar World Magazine | Jimi Hendrix: World History Archive/Alamy Stock Photo)

Kapela The Moving Sidewalks Billyho Gibbonsa, ktorá sa pôvodne inšpirovala miestnymi peyote rockermi 13th Floor Elevators, sa po otvorení série koncertov pre Jimiho Hendrixa rýchlo posunula vpred.

"Bol to majster Stratocastera," hovorí Gibbons. "Vyvinul akordové štruktúry a nové polohy akordov pre rockovú hudbu, pričom z jednoduchej zostavy gitary a zosilňovača vyžmýkal veci, o ktorých sa nepísalo v žiadnej príručke."

Jimi dal Billymu na turné ružový Strat z konca 50. rokov. "Hendrix povedal, že je príliš pekná na to, aby sa spálila," hovorí Gibbons. A nižšie prezrádza, čo presne pre neho Hendrix znamená.

Prvé dojmy

"Mala som priateľku z Texasu, ktorá sa ocitla na dovolenke v Londýne a prezieravo si vzala kópiu prvej platne Jimi Hendrix Experience [Are You Experienced, '67] a poslala ju do Spojených štátov. Dostala sa mi do rúk veľmi skoro, určite ešte pred jej vydaním v USA. A pamätám si, ako som stál pri gramofóne s vytreštenými očami a spadnutou čeľusťou. Mal som sedemnásť, keď mi tá platňa pristála v kolenách a bol som pripravený ju jednoducho nasať. Hodiny som strávil len počúvaním toho, ako frázoval svoje veci.

"Fungovalo to na viacerých úrovniach. Okamžite vynikla technika a bola posilnená istým tónom, ktorý sa nestal bežným. Môžem sa takmer staviť, že inžinieri, ktorí navrhli Fender Stratocaster, nikdy netušili, že z ich šikovného vynálezu budú vychádzať takéto zvuky. V rukách Jimiho Hendrixa to bol nadpozemský zvuk."

Stretnutie s Hendrixom

Keď turné Jimi Hendrix Experience vo februári 1968 dorazilo do Texasu, Gibbonsova tínedžerská skupina Moving Sidewalks otvárala koncert. Nemali dostatok vlastných piesní, aby zaplnili svoj 40-minútový priestor, a pred jeho nástupom zahrali covery dvoch Hendrixových klasík.

"Pokúsiť sa tie skladby obaliť, bolo to niečo také nové, že ste nevedeli, kde začať. Mali sme šťastie, že sme mohli interpretovať naše verzie skladieb Foxy Lady a Purple Haze. Boli to texaské interpretácie. Pri odchode z pódia ma niekto chytil za plecia a tam sa usmieval Hendrix. Povedal: "Musel som sa s vami zoznámiť. Máš poriadne pevné nervy! Páči sa mi to."

Obľúbené Hendrixove piesne

"Foxy Lady a Purple Haze stále kraľujú. Myseľ sa mi zamotala už pri prvom albume, potom, keď interpretoval All Along The Watchtower, prešla z Dylanovho vlastníctva do Hendrixovho a zrazu sa stala jeho piesňou. Potom je tu Red House. Nemôžete prehliadnuť Hendrixovu interpretáciu bluesovej formy. Celkom nedávno sa našla verzia, na ktorej Hendrix hrá up-tempo verziu piesne Bobbyho Blanda Further On Up The Road. A je to vražedné! Jednoducho divoké.

"Keď nájdete verzie piesní, v ktorých počujete len vokálnu stopu, ako je nahraná, dochádza k rôznym zaujímavým odhaleniam. Museli sa vrátiť späť a nájsť nejaké pôvodné pásky s vokálnou stopou. Jeho štýl spevu bol taký prirodzený, veľmi odtrhnutý od reality. Nemusel sa vracať a veľa prespievať."

Hendrixove skladby v podaní ZZ Top

"Hendrix ma naučil, ako sa robí strunový squiggle na začiatku skladby Foxy Lady. Je to trik, ktorý si musíte nacvičiť, naučiť sa používať, mal by som to nazvať, kontrolované vibrato. Keď to skombinujete s výkonom 100-wattového zosilňovača Marshall, môžete rozbehnúť šialené triky.

"Ďalšia skladba, ktorá skutočne zaujme dodnes: Little Miss Lover. Je to buď bubeníkova radosť, alebo bubeníkova nočná mora. Frank Beard povedal, že výzva spočíva v tom, že pravá ruka hrá štvrťové noty a medzi snare a kopákom hrá nielen osminové, ale aj šestnástinové noty. A uprostred toho všetkého je ešte push beat. Je to naozaj tréning. Ale ak sa cez to dokážete dostať, určite vám to zanechá úsmev na tvári, to je isté. Hrali sme to na začiatku. Ale už dlho sme ju neoprášili."

Čím bol Hendrix taký výnimočný

"Použime slovo 'ochota'. Nedávno som sa o tom rozprával s Jeffom Beckom. Stratocaster, whammy bar, bol schopný dosť dramatických zmien výšky tónu - dive-bomb efekt - a oni ešte museli zdokonaliť spôsob, ako ho udržať naladený. Existuje niekoľko nahraných príkladov, keď sa Hendrix jednoducho zbláznil s whammy barom a gitara sa žalostne rozladila. Ale jeho ochota... jednoducho si povedal: "K čertu s tým. Budeme pokračovať! A pokračovali. 

"Ďalšie slovo, ktoré sa dá použiť, je 'zvedavosť'. Časť tejto zvedavosti bola podnietená náhlym objavením sa nožných pedálov, ktoré umožnili vytvárať najrôznejšie zaujímavé spôsoby, ako narušiť gitarový signál.

"Stále cvičil. Vždy bol zvedavý na ďalší nezvyčajný zvrat. Fascinovala ho hra Jeffa Becka. Mám živé spomienky na to, ako som po špičkách vchádzal do Hendrixovej hotelovej izby a on mal v nej vždy gramofón, obrovský kus nábytku. Povedal: "Človeče, ako si myslíš, že to Jeff Beck robí? A ja na to: 'No, asi si viem predstaviť, že Jeff Beck sa škriabe na hlave a rozmýšľa nad tým istým ako ty'."

Sila troch

"Obmedzenia tria sú mnohé. Ale spolu so slovom 'obmedzenie' sa spája aj slovo 'pozvanie'. Je pozývajúce zistiť, ako ďaleko sa dá v takýchto strohých podmienkach zájsť; Clapton, Jack Bruce a Ginger Baker neodviedli s Cream zlú prácu.

"Keď prišiel Hendrix, jeho ansámbel bol jednoducho vyrobený na objednávku. Ich živé nahrávky svedčia o tom, akí prelomoví boli ako jednotka. Vypĺňali medzery na tých správnych miestach. ZZ Top si vzali príklad z toho, čo by som nazval týmto úsporným, ale znamenitým formátom."

Made with