Brian May zo skupiny Queen vzdal emotívnu a dojímavú poctu svojmu priateľovi a hrdinovi Jeffovi Beckovi:

Brian May zo skupiny Queen vzdal emotívnu a dojímavú poctu svojmu priateľovi a hrdinovi Jeffovi Beckovi: "Strata je nevyčísliteľná, je to tak smutné, že ho už nemáme na svete"

Brian May vzdáva hold zosnulému Jeffovi Beckovi: "Bol divoký, bol nevypočítateľný, jeden z najväčších gitarových géniov, akých kedy svet videl."

Gitarista skupiny Queen Brian May vzdal emotívnu a dojímavú poctu svojmu priateľovi Jeffovi Beckovi, ktorý zomrel 10. januára vo veku 78 rokov.

May nahral päťminútové video, v ktorom vzdal hold zosnulému gitaristovi, ktorého označil za svojho "hrdinu", na Instagrame a príspevok opatril titulkom "Myšlienky na smutnú stratu geniálneho gitaristu - a priateľa. Jeff Beck.

Gitaristova dojímavá pocta sa začína slovami: "Myslím, že dnes bojujem, pretože všetci chcú hovoriť o Jeffovi, samozrejme, a chcú hovoriť so mnou, ale ja sa necítim na to, aby som o tom hovoril s novinármi a médiami. Asi sa necítim pripravený: je to taká mimoriadna strata a on bol taký mimoriadny človek, že je ťažké spracovať skutočnosť, že tu nie je, okrem spracovania toho, čo by som chcel povedať.

"Jeff bol úplne a absolútne jedinečný," pokračuje May, "a bol to typ hudobníka, ktorý sa nedá definovať, a ja som ho absolútne obdivovala. Bol len o pár rokov starší ako ja a pochádzal z rovnakej oblasti, odkiaľ pochádzam aj ja, ale po celý čas bol pre mňa hrdinom, ktorý robil veci, o ktorých som tak trochu sníval: dokonca už keď som chodil do školy, bol tam hore, v The Tridents a potom v The Yardbirds, robil výnimočné veci a bol pre mňa veľkou, veľkou inšpiráciou, aby som sa pokúsil urobiť to isté... nie to isté, ale aby som si dal hlas tak, ako on.

"Ak chcete počuť jeho hĺbku emócií, zvuku a frázovania a spôsob, akým sa dokázal dotknúť vašej duše, vypočujte si Where Were You z albumu ...Guitar Shop, stačí si do Googlu vyhľadať 'Where Were You Jeff Beck', sadnúť si a počúvať to štyri minúty: je to neuveriteľné, je to pravdepodobne najkrajší kúsok gitarovej hudby, aký bol kedy nahraný, pravdepodobne popri Little Wing od Jimiho Hendrixa, tak citlivý, tak krásny, tak neuveriteľne kreatívny a nepodobný ničomu, čo ste kedy počuli niekde inde. Áno, samozrejme, aj on mal svoje vplyvy, ale do rockovej hudby priniesol úžasný hlas, ktorý sa nikdy, nikdy nebude dať napodobniť alebo sa mu vyrovnať.

"Pochádzal z môjho okolia, takže bol ako miestny chlapec. Videl som ho hrať toľkokrát, vždy som mal čeľusť na zemi a hovoril som si: Ako to robí? Často si myslím, že to muselo byť ako byť pri Mozartovi, vidieť toho neuveriteľného génia pri práci a rozmýšľať, odkiaľ sa to môže vziať, ako môže byť taký skvelý? Ak ste boli s Jeffom, ak ste sa pohybovali v jeho dome, vyšiel z garáže, keď bol posledných pár hodín pod jedným z áut, prsty mal celé od mastnoty a blata, vyzeral, akoby práve vyliezol niekde z priekopy, a potom vzal do ruky gitaru a vyšla z nej nádherná, nádherná, citlivá hudba.

"Myslím, že som bol veľmi plachý, nevedel som, ako sa s ním rozprávať, pretože som ho nevedel celkom sledovať, nebol pre mňa ľahký človek... možno preto, že som ho tak veľmi obdivoval... ale nikdy mi nebolo ľahko, a napísal som mu pieseň, no, napísal som o ňom pieseň s názvom The Guv'nor na jeden z mojich sólových albumov [1998 Another World], a on prišiel ku mne domov, sem, do štúdia, zahral mi ju, zasmiali sme sa a zahral neuveriteľné veci: opäť mi spadla čeľusť. Keď bol v miestnosti, nemohol som vziať do ruky gitaru, pretože bol taký neuveriteľný, chcel som sa len pozerať a počúvať. Tak hral na skladbe a on bol ako: "No, áno, to je jedno. A nemyslím si, že by som niekedy dokázal slovami presne vyjadriť, ako veľmi som si ho vážil, dúfam, že som mu dal obraz. [Smiech] Neviem, či to vedel!

May smutne pokračuje: "Ale mám pocit, že som mu nebol dosť dobrým priateľom, a to je asi jedna z vecí, ktoré sa stávajú, ale najmä v tomto prípade mám pocit, že som mu mohol toľkokrát zazvoniť, a želám si, aby som to urobil, aby som bol skutočným priateľom.

"Ale Jeff Beck je taký jedinečný, taký vplyvný na každého gitaristu, ktorého som v živote stretol. Strata je nevyčísliteľná, je to také smutné, že už ho nemám na svete. Stále si to nedokážem v hlave celkom vypočítať, takže sa obávam, že toto je maximum, čo momentálne dokážem.

"Ale včera večer som počúval svoje staré albumy Yardbirds, na ktorých prvýkrát tak trochu začal predvádzať to, čo vedel - Over, Under, Sideways, Down... vypočujte si to - a Shapes Of Things... panebože, keď sa dostanete k sólu v pôvodnej verzii Shapes Of Things od Yardbirds, je to, akoby niečo vzlietlo ako vesmírna raketa, nikto nikdy predtým niečo také nepočul. Namiesto toho, aby gitara znela ako gitara, znela ako niečo medzi sitárom a nejakým čudným dychovým nástrojom, len si to vypočujte: vtedy mi to vyrazilo dych, ako jedna z hlavných vecí, vďaka ktorej som chcel hrať na gitaru, ako to robím, a venovať sa tomu ako kariére, ak chcete, ale to mi vždy, navždy utkvie v pamäti... Shapes Of Things, Where Were You z albumu ...Guitar Shop, toľko neuveriteľných vecí, ktoré urobil.

"Bol divoký, bol nevypočítateľný a mimoriadne ťažko pochopiteľný, ale jeden z najväčších gitarových géniov, akých svet kedy videl a ešte uvidí. Boh ti žehnaj, Jeff, chýbaš mi..

Na video sa môžete pozrieť TU

zdroj: Instagram

zdroj: Instagram

Made with