In memoriam: spomienka na hudobníkov, ktorých sme stratili v roku 2022

In memoriam: spomienka na hudobníkov, ktorých sme stratili v roku 2022

Každá smrť prináša svoju mieru smútku, ale niektoré sa zdajú byť viac súčasťou prirodzeného poriadku vecí ako iné. Uznávaný hudobník, ktorý prežil plnohodnotný život a pokojne zomrel doma v príjemnom starobe, sa zdá byť niečím iným ako hudobník - alebo ktokoľvek iný -, ktorý zomrel v najlepších rokoch.

V roku 2022 sme prišli o mnoho ďalších dobrých ľudí. Nielen hudobníkov, ale aj výtvarníkov, producentov, nahrávacích manažérov a ďalších, ktorí prispievajú k bohatstvu našich rôznych scén. S končiacim sa rokom je čas zamyslieť sa nad tými, ktorí odišli - ale aj osláviť hudbu, ktorú pomáhali vytvárať.

Burke Shelley (10. apríla 1950 - 10. januára 2022)

Burke Shelley bol známy predovšetkým ako frontman a basgitarista waleského rockového tria Budgie - súčasníkov skupiny Black Sabbath a jedného z predchodcov heavy metalu. Jeho dcéra oznámila, že zomrel v spánku v nemocnici v Cardiffe vo veku 71 rokov.

Ronnie Spector (10. augusta 1943 - 12. januára 2022)

Ronnie Spector bol spoluzakladateľom a spevákom popových ikon 60. rokov The Ronettes, ktorý mal búrlivé manželstvo s producentom Philom Spectorom. Svoj hlas prepožičala mnohým hitom vrátane skladby Be My Baby, o ktorej Brian Wilson zo skupiny Beach Boys povedal, že ho najviac ovplyvnila a bola najlepšou nahrávkou, akú kedy počul. Zomrela po krátkom boji s rakovinou a jej rodina uviedla, že svoj život prežila s "iskrou v oku, temperamentným prístupom, šibalským zmyslom pre humor a úsmevom na tvári".

Meat Loaf (27. septembra 1947 - 20. januára 2022)

Meat Loaf sa narodil ako Marvin Lee Aday a celosvetovú slávu si našiel po tom, čo sa spojil so spisovateľom a producentom Jimom Steinmanom. Jeho debutový album Bat Out of Hell, ktorý napísal Steinman, zostáva jedným z najpredávanejších albumov v histórii a trilógie Bat Out of Hell sa celosvetovo predalo viac ako 65 miliónov kópií. Mal aj malé, ale scénicky zaujímavé úlohy vo filmoch ako The Rocky Horror Picture Show a Fight Club. Alice Cooper ho po jeho odchode - ktorého príčina nebola oficiálne zverejnená - nazval "jedným z najväčších hlasov rock'n'rollu".

Jon Zazula (16. marca 1952 - 1. februára 2022)

Zazula, známy aj ako Jonny Z, sa významne podieľal na tom, že hudba skupiny Metallica a mnohých ďalších kapiel uzrela svetlo sveta. Spoluzakladal Megaforce Records, aby vytvoril domov pre thrashové legendy po tom, čo počul ich demo No Life 'Til Leather. Zástupca vydavateľstva uviedol, že zomrel na komplikácie vzácneho neuropatického ochorenia CIDP, CHOCHP a osteopéniu. Dcéra Rikki povedala: "Náš otec žil rovnako rýchly, tvrdý, ťažký, silný a úderný život ako hudba, ktorú priniesol svetu." 

Ian McDonald (25. júna 1946 - 9. februára 2022)

Máloktorý hudobník sa môže podieľať na vzniku jednej mimoriadne vplyvnej kapely, nieto ešte dvoch. Ian McDonald spoluzakladal v roku 1968 predchodcov King Crimson a jeho mellotron, saxofón a flauta tvorili veľkú časť ich zvuku na zásadnom debutovom albume In the Court of the Crimson King. Krátko nato kapelu opustil, ale potom sa stal spoluzakladateľom skupiny Foreigner a podieľal sa na jej prvých troch albumoch. Jeho zástupca uviedol, že zomrel pokojne, obklopený svojou rodinou.

Gary Brooker (29. mája 1945 - 19. februára 2022)

Gary Brooker bol frontmanom skupiny Procul Harem počas celej jej 55-ročnej histórie, pričom napísal a naspieval ich charakteristický hit A Whiter Shade Of Pale. Skupina uviedla, že zomrel doma na rakovinu, a dodala, že "bol pozoruhodný svojou individualitou, integritou a občasnou tvrdohlavou excentricitou".

Mark Lanegan (25. novembra 1964 - 22. februára 2022)

Mark Lanegan sa preslávil ako frontman vplyvnej skupiny Screaming Trees, ktorá sa dostala do obdobia grungeovej explózie 90. rokov, ale v skutočnosti ju o niekoľko rokov predchádzala. Lanegan bol tiež členom skupín Queens Of The Stone Age a The Gutter Twins s Gregom Dullim z Afghan Whigs, ako aj úspešným sólovým umelcom a autorom. Zomrel doma vo veku 57 rokov, pričom príčina smrti nebola zverejnená.

Taylor Hawkins (17. februára 1972 - 25. marca 2022)

Smrť Taylora Hawkinsa vo veku 50 rokov otriasla hudobným svetom. Bol známy najmä ako bubeník skupiny Foo Fighters, ale bol aj koncertným bubeníkom Alanis Morissette a vytvoril bočné projekty vrátane Taylor Hawkins & The Coattail Riders a The Birds Of Satan. Na dvoch obrovských koncertoch na štadióne Wembley a v kalifornskom Kia Forum mu vzdali hold desiatky kapiel a umelcov, medzi ktorými nechýbali členovia rockových kapiel ako Paul McCartney a členovia skupín Foos, Queen, Rush, Motley Crue, Metallica a mnohí ďalší.

Chris Bailey (29. novembra 1956 - 9. apríla 2022)

Chris Bailey bol zakladateľom a frontmanom austrálskej punkovej skupiny The Saints. Skupina mala svoj prvý hit s piesňou (I'm) Stranded v roku 1976, čím predbehla debutové vydanie anglických súčasníkov ako The Damned a Sex Pistols. Bol aj plodným sólovým umelcom. Kapela oznámila jeho úmrtie vyhlásením, v ktorom sa uvádza: "Chris žil život poézie a hudby a uviazol v sobotu večer."

Sylvia Lancaster (26. novembra 1952 - 12. apríla 2022)

Sylvia Lancasterová bola neúnavná bojovníčka proti zločinom z nenávisti a pedagogička, ktorá po brutálnej vražde svojej dcéry Sophie v auguste 2007 založila nadáciu The Sophie Lancaster Foundation. Pravidelne sa zúčastňovala na festivaloch Download a Bloodstock, pričom druhý z nich pomenoval svoje druhé pódium po Sophie. Bývalá pracovníčka s mládežou Sylvia získala v roku 2014 ocenenie OBE za svoju prácu v oblasti znižovania kriminality z nenávisti a súdržnosti komunity.

Klaus Schulze (4. augusta 1947 - 26. apríla 2022)

Klaus Schulze ako bývalý člen skupín Tangerine Dream a Ash Ra Tempel stál na začiatku krautrockového hnutia. Vydal aj desiatky sólových a spoločných albumov, niektoré pod pseudonymom Richard Wahnfried, a bol všeobecne uznávaný ako priekopník elektronickej hudby.

Gabe Serbian (1. mája 1977 - 30. apríla 2022)

Gabe Serbian je známy najmä ako bubeník mathcorovej formácie The Locust zo San Diega, hral však aj v skupinách Cattle Decapitation, Dead Cross, Holy Molar, Head Wound City a ďalších. Mal len 44 rokov, keď zomrel, pričom príčina smrti nebola potvrdená.

Ric Parnell (13. augusta 1951 - 1. mája 2022)

Hoci Ric Parnell hral na bicie v bluesrockovej skupine Atomic Rooster, azda najviac ho preslávila úloha bubeníka Micka Shrimptona v kultovom mockumente This Is Spinal Tap. Harry Shearer, známy ako Derek Smalls zo Spinal Tap, o tom informoval na Twitteri: "Ric Parnell, náš bubeník v This is Spinal Tap, dnes zomrel. Nikto nikdy nehral tvrdší rock."

Howie Pyro (28. júna 1960 - 4. mája 2022)

Basgitarista Howie Pyro (rodným menom Howard Kusten), ktorý bol súčasťou newyorskej punkovej scény v 70. a 80. rokoch, založil glam punkovú skupinu D Generation. Začiatkom roka 2000 istý čas hral aj so skupinou Danzig. Spoluhráč z D Generation Jesse Malin uviedol, že Pyro včera (4. mája) zomrel na zápal pľúc súvisiaci s Covidom-19 po dlhom boji s ochorením pečene.

Trevor Strnad (3. mája 1981 - 11. mája 2022)

Trevor Strnad, frontman a spoluzakladateľ melodickej deathmetalovej kapely Black Dahlia Murder, zomrel v máji vo veku len 41 rokov. Príčina smrti nebola uvedená, ale jeho spoluhráči z kapely spolu s oznámením poskytli kontaktné informácie na Národnú linku prevencie samovrážd. Dodali: "Jeho texty poskytovali svetu príbehy a kúzla, hrôzu a rozmar. Bol to jeho život, ktorý mal byť vašou šou."

Ricky Gardiner (31. augusta 1948 - 13. mája 2022)

Ricky Gardiner, ktorý zaznamenal mierny úspech s vlastnou kapelou, škótskymi progresívnymi rockermi Beggars Opera, sa skutočne preslávil spoluprácou s hudobníkmi vrátane Iggyho Popa a Davida Bowieho. Okrem iného sa podieľal na klasických riffoch pre Bowieho album Low a Popov The Passenger.

Vangelis (29. marca 1943 - 17. mája 2022)

Evangelos Odysseas Papathanassiou, profesionálne známy ako Vangelis, bol skladateľ a aranžér pôsobiaci v rôznych oblastiach od ambientu a elektroniky až po klasiku. Bol známy svojou tvorbou soundtrackov, vrátane hudby k filmom Chariots Of Fire a Blade Runner.

Cathal Coughlan (16. decembra 1960 - 18. mája 2022)

Írsky spevák a skladateľ Cathal Coughlan v roku 1980 spoluzakladal indie-popovú skupinu Microdisney a o osem rokov neskôr založil uznávanú skupinu Fatima Mansions. Ani jedna z týchto kapiel nezaznamenala výraznejší mainstreamový úspech, ale boli rešpektované pre svoj eklektický, invenčný a nekompromisný prístup.

Andy Fletcher (8. júla 1961 - 26. mája 2022)

Klávesové nástroje Andyho Fletchera boli neoddeliteľnou súčasťou zvuku skupiny Depeche Mode počas viac ako štyroch mimoriadne úspešných desaťročí. Kapela prezradila, že Fletch, ako bol všeobecne známy, zomrel vo veku 60 rokov na disekciu aorty - roztrhnutie hlavnej tepny od srdca.

Alan White (14. júna 1949 - 26. mája 2022)

Hoci sa Alan White pôvodne pripojil k zásadnej progrockovej skupine Yes v roku 1972 ako náhrada za pôvodného bubeníka Billa Bruforda, stal sa jej najdlhšie slúžiacim členom. Zomrel vo veku 72 rokov po krátkej chorobe.

Ronnie Hawkins (10. januára 1935 - 29. mája 2022)

Ronnie Hawkins, prezývaný "The Hawk" (Jastrab), bol hudobník narodený v USA, ktorý sa stal kľúčovým hráčom kanadskej rockovej scény na konci 50. a v 60. rokoch. Mal talent na šou a jeho živé vystúpenia zahŕňali salto vzad a "ťaviu chôdzu", ktorá ovplyvnila Moonwalk Michaela Jacksona. Jeho manželka Wanda uviedla, že zomrel pokojne vo veku 87 rokov.

Ken Kelly (19. mája 1946 - 2. júna 2022)

Ken Kelly bol fantazijný umelec, ktorý prepožičal svoj epický štýl mnohým obalom rockových a metalových albumov. Medzi jeho najznámejšie patria klasiky KISS Destroyer a Love Gun, Rising od Rainbow, Good Apollo I'm Burning Star IV Volume Two: No World for Tomorrow od Coheed and Cambria a celý rad albumov Manowar. Frontman skupiny KISS Paul Stanley napísal: "Jeho fantazijné umenie dokonale vystihlo nadživotný obraz skupiny KISS. Odpočívaj v pokoji.

Alec Jon Such (14. novembra 1951 - 4. júna 2022)

Americký basgitarista Alec John Such bol zakladajúcim členom skupiny Bon Jovi a objavil sa na prvých piatich albumoch skupiny. Hoci sa v roku 1994 rozišli, Such bol v roku 2018 spolu so svojimi bývalými spoluhráčmi uvedený do Rock And Roll Hall Of Fame.

Manny Charlton (25. júla 1941 - 5. júla 2022)

Manny Charlton bol zakladajúcim členom a hlavným gitaristom škótskej rockovej skupiny Nazareth počas jej najväčšieho rozmachu v 70. rokoch až do konca 80. rokov. Produkoval aj niekoľko ich albumov, čo viedlo k tomu, že ho Axl Rose požiadal o spoluprácu na debutovom albume Appetite For Destruction skupiny Guns N' Roses. Zatiaľ čo Mick Clink nakoniec album produkoval, Charlton sa postaral o pôvodné demo nahrávky, ktoré sa nakoniec objavili ako bonusové skladby na reedícii Appetite z roku 2018...

Paul Ryder (24. apríla 1964 - 15. júla 2022)

Paul Ryder bol spolu so svojím bratom Shaunom zakladajúcim členom mancunianskych indie ikon Happy Mondays. Jeho groovujúce basové linky boli dôležitou súčasťou zvuku kapely. Zomrel vo veku 58 rokov, noc pred tým, ako mala skupina hrať na festivale Kubix v Sunderlande.

Colin Harkness (1959 - 21. júla 2022)

Col Harkness bol zakladajúcim členom britskej boogie-rockovej skupiny Spider, ktorá bola počas svojho pôsobenia v 80. rokoch často prirovnávaná k Status Quo. Zostávajúci členovia kapely vo svojom vyhlásení uviedli, že ich bývalý frontman a gitarista bol v mesiacoch pred smrťou v zlom zdravotnom stave a opakovane navštevoval nemocnice.

Mo Ostin (27. marca 1927 - 31. júla 2022)

Vedúci pracovníci nahrávacích spoločností môžu mať zlú povesť, ale niekedy sú naozaj na strane hudby. To bol aj prípad Mo Ostina, ktorý mal reptanie za to, že umelcom poskytoval tvorivú slobodu. Počas svojej výnimočnej kariéry v spoločnostiach Warner, Reprise a ďalších podpísal alebo dohliadal na podpis zmlúv s umelcami ako Kinks, Jim Hendrix, Prince, Neil Young, Fleetwood Mac, R.E.M., Red Hot Chili Peppers a mnohými ďalšími.

Nicky Moore (21. júna 1947 - 3. augusta 2022)

Keď Bruce Dickinson v roku 1982 opustil Samson a pripojil sa k Iron Maiden, Nicky Moore zaplnil medzeru. Po odchode zo skupiny Samson sa koncom 80. rokov pripojil k ťažkotonážnym rockerom Mammoth - názov bol žartovnou narážkou na skutočnosť, že všetci jej členovia boli väčší. Zomrel vo veku 75 rokov na Parkinsonovu chorobu.

Steve Grimmett (19. augusta 1959 - 15. augusta 2022)

Charakteristický štýl a pôsobivý rozsah Steva Grimmetta bol jedným z charakteristických znakov novej vlny britskej heavymetalovej stálice Grim Reaper v 80. rokoch. Objavil sa aj na jednom albume s thrashermi Onslaught (In Search Of Sanity z roku 1989) a v 90. rokoch sa pripojil k Lionsheart. V roku 2016 vydali Grim Reaper svoj prvý nový album za posledné desaťročia (pod názvom Steve Grimmett's Grim Reaper) a ich posledný album At The Gates z roku 2019 bol inšpirovaný tým, že Grimmett prišiel o nohu po infekcii na turné v Ekvádore. Spevák sa vyjadril, že od začiatku roka 2022 pracujú na novom materiáli.

Stuart Anstis (2. mája 1974 - 21. augusta 2022)

Gitarista Stuart Anstis sa k britským extrémnym metalistom Cradle Of Filth pripojil po vydaní ich prvého albumu, debutoval na EP V Empire alebo Dark Faerytales in Phallustein z roku 1996. Hoci s kapelou hral len štyri roky, výraznú stopu zanechal najmä na vytrvalom obľúbenom albume fanúšikov Filth Dusk...And Her Embrace. Frontman Dani Filth povedal, že Anstis bol "úžasne talentovaný gitarista, ktorý do všetkého, čo v Cradle of Filth napísal, vniesol skutočný zmysel pre mágiu".

David Andersson (25. februára 1975 - 14. septembra 2022)

David Andersson sa pripojil k švédskym metalistom Soilwork v roku 2012 a objavil sa na štyroch albumoch vrátane nedávneho Övergivenheten. Hral tiež v orchestri The Night Flight Orchestra po boku speváka Soilwork Björna 'Speed' Strida. Príčina úmrtia nebola oficiálne oznámená, ale kapela vo vyhlásení uviedla: "Bohužiaľ, alkohol a duševná choroba nám ťa vzali."

John Hartman (18. marca 1950 - 22. septembra 2022)

Skupina Doobie Brothers bola známa tým, že využívala dvojitý bubenícky útok, ale John Hartman bol jediným hráčom na paličky, keď spolu s frontmanom Tomom Johnstonom zostavil jadro kapely. Hral na všetkých ich hitoch zo 70. rokov, než kapelu opustil a vrátil sa na reunionové albumy Cycles z roku 1989 a Brotherhood z roku 1991. Jeho bývalí spoluhráči ho počas pôsobenia v Doobies označili za "divokého ducha, skvelého bubeníka a šoumena".

Loretta Lynn (14. apríla 1932 - 4. októbra 2022)

Loretta Lynn bola ikonou country, ktorá počas takmer rovnako dlhej kariéry nahrala 60 albumov. Svoje 57-ročné koncertovanie ukončila až po tom, čo v roku 2017 utrpela mozgovú príhodu a v roku 2018 si zlomila bedrový kĺb. V roku 2004, keď mala 72 rokov, spolupracovala s Jackom Whiteom na albume Van Lear Rose. Zomrela doma v Hurricane Mills v štáte Tennessee vo veku 90 rokov.

D.H. Peligro (9. júla 1959 - 28. októbra 2022)

Darren Eric Henley, známejší pod umeleckým menom D.H. Peligro, bol bubeníkom sanfranciských punkových legiend Dead Kennedys počas väčšiny ich počiatočného osemročného pôsobenia. Na debutovom albume Fresh Fruit for Rotting Vegetables z roku 1980 nehral, ale debutoval na EP In God We Trust, Inc. v nasledujúcom roku. Hral aj na albume Mother's Milk skupiny Red hot Chili Peppers z roku 1989 a v 90. rokoch a v roku 2000 stál na čele vlastnej skupiny Peligro. Podľa príspevku skupiny Dead Kennedys zomrel na následky úrazu hlavy spôsobeného pádom v jeho dome.

Mimi Parker (15. septembra 1967 - 5. novembra 2022)

Strhujúci vokál a riedke bubnovanie Mimi Parker pomohli definovať minimalistický zvuk alt-rockového tria Low, ktoré bolo vplyvnou skupinou takmer tri desaťročia. Jej manžel a spoluhráč z kapely Alan Sparhawk prezradil, že zomrela doma na rakovinu vaječníkov.

Dan McCafferty (14. októbra 1946 - 8. novembra 2022)

William Daniel McCafferty stál na čele škótskej rockovej skupiny Nazareth od jej založenia v roku 1968 až do roku 2013, keď odišiel do dôchodku zo zdravotných dôvodov, teda približne po 45 rokoch. Zomrel vo veku 76 rokov, niečo vyše troch mesiacov po svojom bývalom spoluhráčovi Mannym Charltonovi.

Garry Roberts (16. júna 1950 - 9. novembra 2022)

Garry Roberts bol gitaristom a zakladajúcim členom írskej punkovej/novovlnnej skupiny The Boomtown Rats s Bobom Geldofom na čele. Pôvodne sa volali The Nightlife Thugs, ale Roberts pohrozil, že ak si názov nezmenia, odíde. Vo vyhlásení kapely sa uvádza, že ich "poháňal ten jeho zvuk, búrka mohutného premysleného hluku, ktorý vyrážal z jeho preťaženého zosilňovača".

Nik Turner (26. augusta 1940 - 10. novembra 2022)

Nik Turner bol jedným zo zakladajúcich členov space-rockových legiend Hawkwind a v prvých rokoch existencie kapely hral po boku Lemmyho. Hral na saxofón a flautu, spieval a celkovo prispieval k podivnosti svojimi divokými kostýmami a jazzovou štylizáciou. Vo vyhlásení zverejnenom na jeho stránke na Facebooku sa uvádza: "S hlbokým zármutkom oznamujeme, že vo štvrtok večer pokojne zomrel Nik Turner - Mighty Thunder Rider."

Keith Levene (18. júla 1957 - 11. novembra 2022)

Hoci s nimi Keith Levene nikdy nenahrával, bol pôvodným členom skupiny The Clash. Do povedomia sa však dostal až ako gitarista post-punkovej skupiny Public Image Ltd (PiL), v ktorej sa spojil s bývalým členom Sex Pistol Johnom Lydonom. Zomrel vo veku 65 rokov, údajne bojoval s rakovinou pečene.

Wilko Johnson (12. júla 1947 - 21. novembra 2022)

John Andrew Wilkinson, známejší pod umeleckým menom Wilko Johnson, bol gitaristom Dr. Feelgood - krčmovej rockovej skupiny, ktorá ovplyvnila mnohé osobnosti, ktoré sa preslávili v britskej punkrockovej explózii koncom 70. rokov. Neskôr založil skupinu The Wilko Johnson Band a objavil sa aj ako nemý kat ser Ilyn Payne v seriáli HBO Hra o tróny. Príčina smrti nebola potvrdená, ale Johnson niekoľko rokov bojoval s rakovinou. 

Christine McVie (12. júla 12, 1943 - 30. novembra 2022)

Keď sa Christine McVie v roku 1970 pripojila k skupine Fleetwood Mac ako jej stála členka, mali už za sebou štyri albumy, ale ich najväčšie triumfy mali ešte len prísť. Klávesy a vokály McVie sa stali neoddeliteľnou súčasťou kapely a zostala jej stálicou aj počas početných zmien v zostave. Po jej odchode kapela uviedla, že bola "skutočne jedinečná, výnimočná a nadmieru talentovaná". Podľa vyhlásenia na jej stránke na Facebooku zomrela pokojne v nemocnici po krátkej chorobe.

Jet Black (26. augusta 1938 - 6. decembra 2022)

Predtým, ako sa Brian John Duffy vrhol do punkrocku so skupinou The Stranglers, bol úspešným podnikateľom, ktorý vlastnil obchod s tovarom a flotilu zmrzlinárskych dodávok (ktoré neskôr využíval na koncertné turné!). Našťastie, kapela bola mimoriadne úspešná a mala hity ako Peaches, No More Heroes a Golden Brown a vyvíjajúci sa zvuk, ktorý mal obrovský vplyv na post-punk. Podľa zástupcu zomrel "pokojne" po rokoch zlého zdravotného stavu. Basgitarista skupiny Stranglers Jean-Jacques Burnel povedal: "Bol silou prírody. Bol inšpiráciou. The Stranglers by neboli, keby nebolo jeho. Najerudovanejší z ľudí. Rebel s mnohými dôvodmi."

Terry Hall (19. marca 1959 - 18. decembra 2022)

Rodák z Coventry Hall bol mŕtvolným spevákom ikony 2 Tone, skupiny The Specials, ktorá v rokoch 1979 a 1981 vydala šesť britských hitov, ktorých vrcholom bola klasika Ghost Town. Po odchode z The Specials založil skupiny Fun Boy 3, The Colourfield, Terry, Blair & Anouchka a Vegas, vydal dva sólové albumy a v roku 2008 sa opäť pripojil k The Specials. Zomrel na rakovinu pankreasu vo veku 63 rokov.

Martin Duffy (18. mája 1967 - 18. decembra 2022)

Martin Duffy bol dlhoročným hráčom na klávesové nástroje skupiny Primal Scream, ktorý sa objavil na prvých dvoch albumoch skupiny, Sonic Flower Groove z roku 1987 a Primal Scream z roku 1989, a v roku 1990 sa ku kapele pripojil na plný úväzok po rozpade jeho inej skupiny Felt. Ďalej hral na každom nasledujúcom albume skupiny Scream a spolupracoval s Paulom Wellerom, Beth Orton, The Chemical Brothers a ďalšími. Zomrel na následky poranenia mozgu, ktoré utrpel po páde doma v Brightone. 

Made with