Lemmy nám povedal, že Girlschool to roztočí... a mal pravdu..

Lemmy nám povedal, že Girlschool to roztočí... a mal pravdu..

Táto päťdisková zbierka nahrávok Girlschool je fascinujúcim rozborom priekopníckej rockovej skupiny

Pre väčšinu z nás bol vstupnou bránou singel Girlschool/Motörhead (Headgirl), kolaboračný 10-palcový album Please Don't Touch, tri dosky drásajúceho hard rocku vydané na Valentína 1981, známe ako EP St Valentines Day Massacre. Lemmymu sa páčila myšlienka, že ženy hrajú hard rock ("Nenazývajte to heavy metalom," povedal), a usúdil, že Girlschool dokážu hrať rovnako tvrdý rock ako ktorýkoľvek muž. A mal pravdu. Bol to najväčší hit oboch kapiel, ktorý dosiahol 5. miesto v singlovej hitparáde.

Skutočnosť, že Girlschool bola čisto ženská kapela, mohla byť na vtedajšej rockovej scéne, kde dominovali muži (nová vlna britského heavy metalu, ktorú propagoval hudobný časopis Sounds), nevýhodou. Skutočnosť, že Girlschool dokázali hrať taký tvrdý rock (podobne ako The Runaways o niekoľko rokov skôr), však znamenala, že pohlavie nebolo prekážkou úspechu.

zdroj: youtube.com

Búrlivý album Hit And Run z roku 1981 sa v Spojenom kráľovstve dostal do Top 10 a jeho mierne neúspešný nasledovník Screaming Blue Murder si tiež viedol dobre. Girlschool boli headlinermi festivalu v Readingu v roku 1981.

Na rozdiel od skupiny The Runaways, ktorú dala dohromady Kim Fowleyová, aby využila fantázie dospievajúcich chlapcov v spálni, Girlschool nikdy neboli predávané ako sexuálne symboly. Speváčka a rytmická gitaristka Kim McAuliffeová založila v roku 1975 na škole vo Wandsworthe v južnom Londýne spolu s Enid Williamsovou (basgitara) cover kapelu Painted Lady, do ktorej pribrali spoluhráčky, pretože "sme nemohli nájsť žiadneho chlapa, ktorý by s nami chcel hrať". V roku 1978 sa k nim pridali speváčka a gitaristka Kelly Johnson a bubeníčka Denise Dufort a Girlschool boli na svete.

zdroj: youtube.com

Záverečný disk tejto obsiahlej päťdiskovej kolekcie obsahuje očarujúce lo-fi živé nahrávky skupiny Painted Lady (Johnny B Goode, The Beatles, Honky Tonk Women), ktoré veľmi dobre približujú korene Girlschool, ktoré rýchlo prechádzali pub rockom, glamom a cestou preberali vplyv Joan Jett a Go-Go's, až sa dostali k dobromyseľnej vysokooktánovej heavy rockovej skupine, ktorá existuje dodnes. Johnson bohužiaľ v roku 2007 zomrel na rakovinu chrbtice.

Väčšina dobrých vecí sa nachádza na prvom disku Demolition Girls 1979-1983 - Race With The Devil, Hit And Run a (samozrejme) Please Don't Touch - ale to nebráni zvyšným štyrom diskom, aby boli fascinujúcim rozborom priekopníckej ženskej rockovej kapely v čase, keď rocková hudba zúfalo potrebovala priekopníčky.

Made with