"Matka punku" a ikonická módna návrhárka Vivienne Westwoodová zomrela vo veku 81 rokov

Shirley Manson, Glen Matlock, Chrissie Hynde a Billy Idol vzdali hold módnej individualistke Vivienne Westwood

Vivienne Westwood and Malcolm McLaren in June 1977 (Image credit: Daily Mirror / Bill Kennedy/Mirrorpix/Mirrorpix via Getty Images)

Vivienne Westwood and Malcolm McLaren in June 1977 (Image credit: Daily Mirror / Bill Kennedy/Mirrorpix/Mirrorpix via Getty Images)

Vo veku 81 rokov zomrela legendárna anglická módna návrhárka Vivienne Westwoodová, ktorej ikonický, podvratný štýl zohral významnú úlohu pri vytváraní rebelského, nekonformného imidžu britského punkrocku v 70. rokoch.

Oblečenie, ktoré Westwoodová navrhla pre SEX, butik v Chelsea, ktorý viedla spolu s budúcim manažérom Sex Pistols Malcolmom McLarenom, nosili Pistols, Siouxsie and The Banshees, Adam and The Ants a ďalší: jej charakteristické modely - nohavice na bondage, roztrhané a pripnuté tričká, gumené topy, mohérové svetre - dali punk rocku provokatívnu anti-módnu estetiku, ktorú neskôr prevzal aj hlavný módny prúd. Obchod s oblečením na Kings Road, v ktorom sa John Lydon zúčastnil slávneho konkurzu do Sex Pistols tým, že si na internom jukeboxe zaspieval pieseň I'm Eighteen od Alice Coopera, sa neskôr premenoval na Seditionaries: Oblečenie pre hrdinov. Medzi hudobníkmi, ktorí predtým pracovali v butiku, boli aj Toyah, Chrissie Hynde a Glen Matlock.

"Myslím, že punk by nevznikol bez Vivienne a Malcolma," vyhlásila raz Chrissie Hynde.

Westwoodovej úmrtie bolo oznámené na sociálnych sieťach dnes (29. decembra).

"Vivienne Westwood dnes zomrela, pokojne a obklopená svojou rodinou, v Claphame v južnom Londýne," uvádza sa v správe zverejnenej na jej oficiálnej stránke na Twitteri. "Svet potrebuje ľudí ako Vivienne, aby sa zmenil k lepšiemu."

V neskorších rokoch sa Westwoodová stala jednou z najznámejších a medzinárodne uznávaných anglických módnych návrhárok, ktorá vytvárala kúsky na mieru pre supermodelky a celebrity: v roku 1992 jej bol udelený titul OBE a v roku 2006 DBE za zásluhy v oblasti módy.

"Bol som mesiášsky založený na punku," povedal Westwood v roku 2002 pre denník The Independent, "chcel som zistiť, či sa dá nejakým spôsobom zasiahnuť do systému. Uvedomil som si, že bez myšlienok neexistuje subverzia. Nestačí chcieť všetko zničiť."

Správa o Westwoodovom odchode vyvolala pocty z celého sveta hudby, umenia a módy. Glen Matlock na Twitteri napísal: "Práve som sa dozvedel smutnú správu o jedinečnej, cieľavedomej, talentovanej dáme. Bolo mi cťou, že som sa s ňou mohol stretnúť v polovici 70. rokov pri zrode punku a vĺn, ktoré vytvorila a ktoré dodnes rezonujú medzi nespokojnými ľuďmi. V myšlienkach som s jej priateľmi a rodinou."

Speváčka skupiny Garbage Shirley Manson označila Westwoodovú za "moju hrdinku" a tweet sprevádzala emotikonom so zlomeným srdcom. Boy George napísal na Twitter: "R.I.P. veľkej a inšpiratívnej Vivienne Westwoodovej, ktorá nás viedla v punku aj mimo neho. Módny priemysel sa jej vysmieva, ale bezpochyby je nespochybniteľnou kráľovnou britskej módy. Milujem ťa! Oh bondage up yours!"

Chrissie Hynde vzdala svoj vlastný hold a napísala: "Vivienne odišla a svet je už menej zaujímavým miestom. Milujem ťa, Viv. Chrissie", zatiaľ čo Billy Idol napísal na Twitteri #VivienneWestwood RIP bude mi chvíľu trvať, kým to prijmem..."

V tweete nezávislého obchodu s hudbou a vydavateľstva Rough Trade bola Westwoodová oslávená ako "matka punku", zatiaľ čo hovorca/správca sociálnych médií londýnskeho Múzea Viktórie a Alberta oslávil návrhárku ako "skutočnú revolučnú a rebelskú silu v móde".

Rýchlo vychádzajúca yorkshirská pop-punková hviezda Yungblud tiež vzdala hold na Twitteri, keď napísala: "dala si mi odvahu vyjadriť sa. bola si dôvodom, prečo som odišla z domu so sebavedomím vyzerať tak, ako som vyzerala. zlomené srdce. ďakujem ti za všetko, viv. RIP"

Made with