Matt Bellamy zo skupiny Muse:

Matt Bellamy zo skupiny Muse: "Vždy sme mali radi metal osemdesiatych rokov"

Matt Bellamy o tom, ako vznikal výbušný album Will Of The People od skupiny Muse - inšpiráciou mu boli Iron Maiden

Matt Bellamy miluje ťažké riffy. Teraz viac ako kedykoľvek predtým. "Rozhodne si myslím, že tentoraz sa doň vkradlo trochu viac metalu," hovorí o albume Muse's 2022 Will Of The People.

Vždy to mal v sebe, o čom svedčia rané bangre Muse ako New Born a Stockholm Syndrome, ktoré pomohli Muse stať sa jednou z najúspešnejších alternatívnych rockových skupín modernej doby. Na tomto albume však spevák a gitarista ide naozaj na dračku, čo sa týka samotnej zvukovej váhy.

Will Of The People je oslavou ťaživosti, ktorá zamotáva hlavu. Je to zvuk skupiny, ktorá nachádza nové spôsoby, ako chytiť blesk do fľaše a tvrdo pretaviť galaktické riffy do hymien dobývajúcich štadióny.

Skladby ako Kill Or Be Killed a Won't Stand Down zodpovedajú metalickému vzdoru svojich názvov, zatiaľ čo You Make Me Feel Like It's Halloween - napriek tomu, že ide o synťákový návrat k elektro vplyvom skupiny - obsahuje najotvorenejší drvivý gitarový beh, aký kedy na albume Muse zaznel, návrat k 80. rokom, keď sa na scéne vystriedali gitaristi ako Yngwie Malmsteen a Paul Gilbert.

V rozhovore Matt uviedol:

V titulnej skladbe albumu sa objavuje niekoľko klasických znakov Muse - ladené single-note riffy, štedrá porcia oktávového fuzzu...

Je to v podstate tradičný bluesový riff. To je jedna vec, ktorú som sa naučil od Rage Against The Machine. Môžete si vystačiť aj s priamym bluesovým riffom, pokiaľ je jeho produkcia jedinečná. To je kľúč. Niekedy si sadnete a zahráte riff a pomyslíte si: "Ach, to znie veľmi povedome, niečo zo šesťdesiatych alebo sedemdesiatych rokov, ako Hendrix" alebo čokoľvek iné.

Myslím, že prvýkrát sme sa tento prístup naučili na albume Supermassive Black Hole, kde sme robili všetko pre to, aby bluesový riff znel čo najfuturistickejšie a najzvláštnejšie. Rovnaký prístup k produkcii sme zvolili aj pri Will Of The People, pretože je to hlavne jedna hlavná myšlienka po celý čas a jedna z najjednoduchších skladieb, aké sme urobili, aspoň na tomto albume.

Svojím thrashmetalovým feelingom by Kill Or Be Killed mohla byť jednou z najťažších skladieb, aké ste kedy urobili.

Určite! Snažím sa premýšľať, odkiaľ presne pochádza. Myslím tým, že metal tu bol pre nás vždy. Keď sme vyrastali, počúvali sme kapely ako Iron Maiden. A hoci nás viac spájali Nirvana, Rage Against The Machine a Smashing Pumpkins, vždy sme mali radi metal osemdesiatych rokov. Metallica bola pre nás tiež veľká, ale Iron Maiden boli britskou kapelou a tiež sme cítili trochu viac punkrockového charakteru.

zdroj: youtube.com

Najmä na tých prvých albumoch.

Pieseň Phantom Of The Opera [z debutového albumu Iron Maiden s vlastným názvom, 1980] nepôsobí tak nafúknuto alebo vyslovene klasicky ako iné metalové piesne. Stále je v nej niečo dosť nahnevané a desivé. Práve preto sú Maiden kapelou, ku ktorej sme vždy vzhliadali.

To používanie harmonickej molovej stupnice a progresívny prístup k aranžmánom je niečo, čo zdieľame, aj keď sme nikdy nezneli ako oni a žijeme v inom žánri. Veľmi si ich vážime ako hudobníkov, najmä Steva Harrisa, ktorý je jedným z najlepších basgitaristov.

Potom som sa dostal ku kapelám ako Deftones. Rage Against The Machine by som nenazval nevyhnutne metalom, ale patria medzi mojich obľúbencov. Pred časom mi niekto pustil Gojiru a naozaj som sa do nich zažral. Určite sa tam niečo z toho vkradlo.

V skladbe You Make Me Feel Like It's Halloween je sólo, ktoré končí niečím, čo znie ako lick Yngwieho Malmsteena. Je to niekto, koho ste niekedy počúvali?

Skvelé! Už dlho som ho nepočúval, ale Yngwie bol jedným z tých, ku ktorým som sa dostal začiatkom deväťdesiatych rokov, keď som začal hrať. Jasne, vtedy som si myslel, že je tu šanca!

Po čase som si uvedomil, že sa jednoducho nedokážem dostať tam, kde on, a tak trochu som odbočil ku klasickejším a flamencovým gitarovým štýlom. Potom som začal počúvať hráčov ako Hendrix a Cobain a cítil som: "Viete čo? Môžem robiť chaos. Nedokážem robiť tú neuveriteľnú technickú precíznosť, ale čo dokážem, je vytvárať chaos."

Tak som sa vydal cestou hluku, chaosu a masakru... a malé prvky ostatných vecí mi zostali. A myslím, že máš pravdepodobne pravdu, niektoré z rýchlo sa pohybujúcich harmonických molových nápadov budú pochádzať od takýchto hráčov.

Made with