Osobný sprievodca Billyho Gibbonsa štúdiovými albumami ZZ Top

Osobný sprievodca Billyho Gibbonsa štúdiovými albumami ZZ Top

Billy Gibbons sa poskytol niekoľko postrehov zo zákulisia, ktoré sa týkajú katalógu všetkých štúdiových albumov skupiny ZZ Top

V čase, keď sa Billy Gibbons chystá vyraziť na turné so zrekonštruovanou skupinou ZZ Top, poskytol Classic Rocku svoj osobný prehľad štúdiovej tvorby kapely, od debutového albumu ZZ Top's First Album z roku 1971 až po La Futura z roku 2012.     

Kapela s novým basgitaristom Elwoodom Francisom, ktorý sa usadil na pravej strane pódia po zosnulom Dustym Hillovi, má na budúci mesiac rezervované tri koncerty pod holým nebom na Novom Zélande a potom sa spojí na ďalších koncertoch s Williem Nelsonom a Lynyrd Skynyrd doma v starých dobrých USA.

Posledným vydaným albumom ZZ Top bol v roku 2021 živý soundtrack Raw.

ZZ Top's First Album (1971)

(Image credit: London Records)

(Image credit: London Records)

"Nahrávali sme ho, keď sme prvýkrát vznikli, v roku 1970, a dokončili sme ho približne v marci 1970. Zostavil som si osobný katalóg, ktorý sa našťastie stal tým, čo sme nazvali katalógom kapely, keď do nej vstúpili Dusty [Hill, basgitara] a Frank [Beard, bicie]. 

"Jediná vec, ktorá nás pri tom prvom albume držala, bola skutočnosť, že sme mali možnosť vydať nahrávku na rovnakej značke ako Rolling Stones [London Records]. Myslím to vážne - to bolo všetko! 

"Ale ostali sme verní jadru: bolo to dvanásťtaktové blues alebo bust. Hralo sa tam, tempo bolo dobré a je to veľmi bluesové. Počúval som to po prvý raz po dlhšom čase a povedal som si: 'Človeče, my sme boli určite bluesoví. Je to dobový druh zvuku. 

"Je ZZ Top bluesová kapela? No, sme interpreti bluesových kapiel. Vlnu blues, ktorú sme si užívali - nielen ako súčasť, ale aj pod vplyvom -, nastolili anglickí chlapci. Myslím, že by bolo fér povedať, že sme boli podprahovo ovplyvnení 

po celý čas: The Animals, Stones, The Beatles, The Who, The Kinks, Clapton, Beck... možno ešte pár ďalších. To nás tak trochu priviedlo k myšlienke: "Hej, môžeme to roztočiť a urobiť z toho naozaj zábavnú hudbu pre ZZ Top. Je tu hŕstka Američanov, hŕstka chalanov z Anglicka, hŕstka chalanov z rôznych kútov sveta, ktorí si uvedomili hodnotu vplyvu tohto hudobného kmeňa, ktorý siaha až do Afriky. A budem k vám úprimný, stále ju mám rád."

Highlights: Brown Sugar, Goin’ Down To Mexico

Rio Grande Mud (1972)

(Image credit: London Records)

(Image credit: London Records)

"V štúdiu som používal veľa gitár Fender, ale naživo som na ne prestal hrať okolo roku 1973. Apologies To Pearly som hral na Fender Stratocaster naladený na otvorené E a Chevrolet bol opäť Strat s rozfázovaným umiestnením predných dvoch snímačov. 

"Francine" sme napísali s chlapíkom, ktorý už nežije, Steveom Perronom, ktorý bol skvelý autor. Miloval Stones a toto bola jeho značka na konci [Francine si požičiava z vyvrcholenia skladby Brown Sugar od Stones]. V tom čase to bolo trochu neúmyselné, ale veľmi blízke. 

"Nie je to tak, že by sa tieto zvuky nerobili už predtým, len musel prísť niekto ako ZZ Top a dať im správnu perspektívu. Som len nadšený z pokračovania vývoja nových zvukov."

Highlights: Francine, Just Got Paid

Tres Hombres (1973)

(Image credit: London Records)

(Image credit: London Records)

"Toto je slávny album s mexickým jedlom [vo vnútri obalu]. Roztiahli sme sa a tak trochu sme išli po hraniciach, ak chcete. A hoci skladba La Grange bola prvým albumom ZZ Top 10, zostala v medziach blues - veľké B -, v medziach, na ktorých si zakladáme dodnes.

"To bol začiatok používania harmonických. Harmonické mesto. Moje vtedajšie sólové hranie bolo dosť rýchle. Vtipné bolo, že neskôr som spomalil, aby bola artikulácia zreteľnejšia a aby som eliminoval akúkoľvek nedbalosť. Ale keď to počúvam spätne, myslím si, že to prevedenie bolo v poriadku. Takže si nemyslím, že je to niečo, za čo by som sa mal hanbiť."

Highlights: Waitin’ For the Bus, La Grange, Hot, Blue And Righteous

Fandango! (1975)

(Image credit: London Records)

(Image credit: London Records)

"Po úspešnom vydaní albumu Tres Hombres sme sa snažili zachovať bluesový charakter nahrávok. Ale sem-tam sme si dovolili aj nejakú tú zvláštnu skladbu. Rýchlo sa prepracujeme k Heaven, Hell Or Houston [na albume El Loco] a dokonca aj k Manic Mechanic [Deguello], ktorá stále stojí na okraji.

"Tush" bol na albume Fandango! Tú sme napísali v Muscle Shoals v Alabame - a páni, bolo tam horúco a dusno! Boli sme v nejakej budove na rodeu a vymysleli sme to. Jednoducho sa to stalo - napísali sme to na mieste na skúške. V ten večer sme hrali nejakú šou a napísali sme ju pred vystúpením. Dusty ju naspieval a nikdy ju nezmenil. Bola to zábava. Myslím, že moja práca s diapozitívmi v nej bola jedna z najlepších, aké som kedy urobil. Naživo to hrám stále približne rovnako."

Highlights: Tush, Heard It On The X

Tejas (1977)

(Image credit: London Records)

(Image credit: London Records)

"Na tejto skladbe som hral na harmonike, na skladbe It's Only Love. Keď hovoríme o harmonike, poviete si: 'No, koľko bluesovejších techník chce ZZ Top? Tam bude vytýčená hranica, než sa tech-blues stane len technom a vy budete chcieť počuť viac blues. A je tu wah-wah na Snappy Kakkie, ktorý som použil jemným spôsobom. Wah-wah sa môže rýchlo zunovať, ak si nedáte pozor. Beckovi, Claptonovi, Pageovi a Hendrixovi to celkom chutilo. Sedel som s Hendrixom a ukázal mi veľa lickov - a ja neviem urobiť ani jeden z nich!"

Highlights: It’s Only Love, Arrested For Driving While Blind

Deguello (1979)

(Image credit: Warner Bros)

(Image credit: Warner Bros)

"To bol náš skok od London Records k Warner Brothers. Snažili sme sa zachovať základný kameň dvanásťtaktového blues alebo jednoducho bluesovej hudby. Samozrejme, boli sme bombardovaní punkrockovým hnutím.

"Tu zistíte, že kapela sa začala trochu rozťahovať. Prvýkrát sme použili syntetizátory, a to na skladbe Cheap Sunglasses. Myslím, že Deguello bola prvá nahrávka, ktorú sme dokončili po nástupe punkovej scény. A my môžeme s radosťou zložiť klobúk pred dverami, ktoré nám otvorili. Bola tu nakopnutá hudobná značka, ktorá dávala najavo: "Do čerta s FM playlistom, budeme to robiť tak, ako to chceme robiť my!". Myslím, že nám to umožnilo uvoľniť sa do takej miery, že sme to mohli využiť.

"Na Deguello sme urobili dva covery, Dust My Broom a Thank You; je tam toľko nádherných melódií, ktoré sa dajú urobiť. V našej šatni robíme pravdepodobne rovnako zaujímavé sety ako tie, ktoré hráme na pódiu. V šatni sme hrali veľa skladieb [vydavateľstva] Stax. Veľmi rád by som spolupracoval s nejakou R&B kapelou. To bol veľký vplyv."

Highlights: Manic Mechanic, Cheap Sunglasses

El Loco (1981)

(Image credit: Warner Bros)

(Image credit: Warner Bros)

"Čo sa týka pozície El Loco v súčasných hudobných trendoch, dostali sme sa do naozaj zvláštnej skupiny priateľov. Tube Snake Boogie sa nakoniec hralo viac na punkovej stanici KROQ [v Los Angeles] ako kdekoľvek inde.

"No, určite ZZ Top nie je punková kapela, ale bola to skôr undergroundová záležitosť. A tu sme po dvanástich rokoch a konečne sme opäť undergroundovou záležitosťou!

" Na albume El Loco je niekoľko zaujímavých ponúk, napríklad Party On The Patio, ktorá nemusí nutne opustiť trojakordový postup, ale je to určite krok mimo Clarksdale, Mississippi. Aj keď v Mississippi majú asi veľa párty na terase. A moogové basové linky v skladbe Ten Foot Pole.

"Samozrejme, že sa stalo niekoľko veľkých katastrof, keď sa nedodržala diskrétnosť. A našťastie náš producent [Bill Ham] fungoval ako objektívny pozorovateľ, ktorý nebol zaujatý: 'Hej, konečne som tú mašinu donútil fungovať! Bol viac: "Dobre, podarilo sa vám to. Dokážeš to s kapelou? Pretože sme v tom čase tlačili na pílu s Groovy Little Hippie Pad.

"El Loco bola celkovo miernejšia nahrávka."

Highlights: Tube Snake Boogie, Pearl Necklace

Eliminator (1983)

(Image credit: Warner Bros)

(Image credit: Warner Bros)

"Strávili sme dosť času tým, že sme sa vážne zaoberali tempom a kompozíciou. Povedali sme si: 'Ako prenesieme blues do tejto novej éry?' S nástupom technológie, ktorú sľubovali osemdesiate roky, a s tvorivou invenciou, do ktorej masírovali svoj hardvér techno-popové kapely z Anglicka, to bola celkom zaujímavá ponuka. "Hej, môže niekedy bluesová kapela s týmto materiálom vytvoriť zvuky, ktoré budú fungovať? To sa stalo základom. A skutočnou výzvou nemusela byť nevyhnutne gitara a basgitara, ale začalo to tým, že Frank povedal: 'Dobre, položím to sem do tohto rytmu a vy sa do toho pustite.

" Skúsili sme to a samozrejme, bol to mierny príklon k syntetizátorom v porovnaní s tým, čo sme neskôr urobili s Afterburner; bolo to mierne v porovnaní s tým, čo Van Halen dokázali s Jump. Ale zrazu tu máte vlnu syntetizátorov druhej generácie, ktoré ponúkajú také manipulácie, pri ktorých sa do toho dá vložiť viac ľudského dotyku.

"Boli chvíle, keď sme si pomysleli: 'Robíme chybu? Ale nebolo ich veľa. Na našich skúškach nás nechali triasť sa v topánkach, pretože sme sa hrýzli, aby sme použili všetko, čo sa dá. Ale myslím, že [Bill, vtedajší manažér/producent] Ham mal pár zdvihnutých obočí. Páči sa mi analýza bicích pre rockabilly - to by mohlo byť to, čím sú dnes syntetizátory pre bluesové kapely. Oni to skúsili a prešlo im to, my sme to skúsili a prešlo nám to. A som zvedavý, čo by mohlo byť ďalšou vecou typu "Ach, to sa nedá". Netreba hovoriť, že tento vzorec bol úspešný."

Highlights: Gimme All Your Lovin’, Got Me Under Pressure, Sharp Dressed Man, Legs, I Need You Tonight

Afterburner (1985)

(Image credit: Warner Bros)

(Image credit: Warner Bros)

"Myslím, že sme si boli vedomí úspechu hry Eliminator a myslím, že sme venovali trochu viac času kontrole kvality skladieb a kvality prevedenia. Pretože prekonať Eliminator bola zdanlivo nemožná úloha. Ale určite sme nechceli mať pocit, že sme neurobili všetko pre to, aby sme prinajmenšom dali ďalší z našich najlepších.

"Vedeli sme, že pre nás chodíme po špičkách po posvätnej pôde, keď sa púšťame do syntetizátorových vecí. Ale Dustyho prístup bol takýto: 'Do čerta, zapni to a ja to rýchlo spravím." [Hill hral klávesové party]. Ja som to cítil rovnako: "Nepredstierajme, že sme odborníci alebo technici na túto vec. Náš názor je, že pravdepodobne robíme lepšie, keď o tom dosť nevieme, a následne naša práca so syntetizátorom nie je taká melodická klasika, ktorej by sa ľudia za normálnych okolností báli.

"Na obale albumu sme sa o klávesoch ani nezmienili. Ham tam nechcel mať kopu nôt. Myslím si, že vernému fanúšikovi ZZ Top bolo stále čo dokazovať. Keby tam bolo napísané 'syntetizátor', možno by sa urazili skôr, ako by tomu dali šancu. A myslím si, že sme bojovali viac so slovom ako so zvukom.

"Najdrsnejší gitarový tón, aký som kedy mal, zaznieva v skladbe Sleeping Bag. Moja obscénnosť prichádza skôr v harmóniách než v grindovaní pre tón; naozaj sa silno opieram o harmónie. A to sa začalo práve pri La Grange. Stalo sa to náhodou a tým, že si to mohol kontrolovať. Pretože harmonické sú nepredvídateľné, robilo to z nich zábavu. Vždy sú v správnej tónine, ale keď nejakú naozaj chytíte bokom, človeče, to je ďaleko!"

Highlights: Sleeping Bag, Rough Boy

Recycler (1990)

(Image credit: Warner Bros)

(Image credit: Warner Bros)

"Sme kapela, ktorá používa staré triky, nové triky a všetky body medzi nimi. Naša pozornosť sa delila s výzvami štúdia s produkciou pódiovej produkcie, ktorá by sa vyrovnala tomu, čo sme robili za zatvorenými dverami."

Highlight: Doubleback

Antenna (1994)

Image credit: RCA Records

Image credit: RCA Records

"Aby som zhrnul atmosféru albumu Antenna, začali sme experimentovať so všetkými druhmi luxusu, napríklad s dvoj- a trojstopovým prehrávaním vokálu. Práve počas nahrávania Antenny sme si povedali: 'Môžeme z týchto gitarových skladieb urobiť obrovské. Čo keby sme to isté urobili s vokálnymi stopami?"

Highlight: Pin Cushion

Rhythmeen (1996)

Image credit: RCA Records

Image credit: RCA Records

"Rhythmeen je možno najvernejším testom ZZ Top ako tria. Ak si vypočujete túto nahrávku, nie sú tam žiadne prehrávky. Bola to čistá kapela, ktorá prišla a povedala: 'Dobre, myslíme si, že tieto piesne poznáme, skúsime ich nahrať.

"Je to naozaj skvelá nahrávka. Predtým bola ZZ Top vlastne taká päť- alebo šesťčlenná kapela. A to len vďaka výhode multitrackingu. A hoci máme túto výhodu stále na svojej strane, chceli sme skutočnú trojčlennú nahrávku. Rhythmeen nás vrátil späť k prvému albumu, k slávnym dňom Eliminatora."

"Umožnilo nám to urobiť úžasné veci ako trio. Keď máte dve rytmické gitarové party a hlavný vokál a potom na ne môžete položiť hlavnú gitarovú stopu, stanete sa akoby deväťčlennou kapelou. Takže tu je Rhythmeen a nahráme ich tak, ako sme ich nacvičili. Chcelo to dosť guráže, aby sme sa dostali do tohto bodu.

" Názov albumu by sa dal v podstate vyložiť zo slov 'mean rhythm'. Rhythmeen bol naozaj základným kameňom pre skutočnú nahrávku ZZ Top."

Highlights: Black Fly, Rhythmeen, Zipper Job

XXX (1999)

Image credit: RCA Records

Image credit: RCA Records

"Bolo to ako: "Dobre, je to dobrý pocit. Stále môžeme byť bluesovou kapelou a môžeme vystupovať ako trio. Len to bude vyžadovať trochu viac tréningu, než vojdeme do štúdia.

" A samozrejme, Jeff Beck spieva spolu so mnou v refréne piesne s názvom Hey Mr. Millionaire. Prišlo pozvanie spievať na jeho nahrávke, ale bohužiaľ som bol ďaleko v Európe a nemohol som stihnúť jeho termín. Zavolal som mu zo zámoria a on mi povedal, že je vonku s BB Kingom, a ja som sa rozplakal, že sme nemohli vidieť jeden z najlepších kombinovaných koncertov vôbec."

Highlight: Poke Chop Sandwich

Mescalero (2003)

Image credit: RCA Records

Image credit: RCA Records

"Mescalero sa začalo výletom na mexickú hranicu - ako mnoho našich nahrávok. Na tomto výlete sme ochutnali tajomné prednosti mescalu, ktorý je nebezpečným príbuzným tequily. To všetko súvisí s indiánskym kmeňom Mescalero. Takýto je pestrý a skromný začiatok.

"Povedali sme si: 'Jéj, žiadne zábrany - čokoľvek, čo si myslíme, že bude fungovať pre ZZ Top'. A potom sme sa škriabali na hlave a hovorili si: "No a čo je to ZZ Top?" V tejto chvíli môžeme s istotou povedať, že vlastne nevieme. Stále máme základný kameň, stále máme etalón dvanásťtaktového blues. Potom už ide všetko."

Highlights: Piece, Goin’ So Good

La Futura (2012)

Image credit: RCA Records

Image credit: RCA Records

"Kapela sa neustále snaží rozšíriť eleganciu jednoduchého tria pre väčší efekt. Stabilné a pevné stránky zvuku - sústredenosť a dravosť - zostávajú konštantné. Je to práve pridávanie fuzzu a frazzu, ktoré ho buduje. Stále sme len traja chalani, ktorí čerpajú z čohokoľvek a čokoľvek, aby to praskalo. Ten úvodný riff [v skladbe I Gotsta Get Paid] určuje jej južanskú tvárnosť. Je to kombinácia hip-hopu a blues Lightnina Hopkinsa, pocta týmto hrdinom houstonského geta.

"Rick [Rubin, producent] vie, čo chce počuť, a je dostatočne trpezlivý na to, aby si počkal, takže niektorí ľudia by mohli byť rozhorčení tým, čo vnímajú ako odkladanie. V skutočnosti je to presne naopak. On vie, čo chce počuť. Je to príchod správnej chvíle. Povedal by veci ako napr: "Nemusíte sa snažiť byť lepšou kapelou. To nás troch prinútilo vstúpiť do štúdia a tak trochu si to vymýšľať za pochodu.

"Je ťažké nájsť umelca, ktorý by dokázal urobiť pieseň ZZ Top, sme takí osobnostne silní. Obzor ZZ nepozná hranice. Pôjdeme do známeho a rovnako rýchlo sa ocitneme v krajine neznámeho!"

Highlights: Gotsta Get Paid, Flyin’ High

Made with