Producent Bob Ezrin hovorí, že kľúčom k úspechu skupiny Kiss bolo, aby sa páčili dievčatám

Producent Bob Ezrin hovorí, že kľúčom k úspechu skupiny Kiss bolo, aby sa páčili dievčatám

Bob Ezrin prezradil, ako zmenil klasickú pieseň Petra Crissa Beth z "cock and balls" na "citlivú, smutnú baladu"

Producent Bob Ezrin prezradil, že jeho úlohou pri produkcii albumu Kiss Destroyer bolo zmeniť kapelu na populárnu u dievčat.

V rozhovore pre podcast Rockonteurs, ktorý moderujú basgitarista Pink Floyd/David Gilmour Guy Pratt a bývalý gitarista Spandau Ballet Gary Kemp, ktorí obaja hrajú v skupine Saucerful of Secrets Nicka Masona, Ezrin povedal, že pred vydaním albumu Destroyer, ktorý vyšiel v marci 1976, Kiss oslovovali len 15-ročných chlapcov.

"Cieľom Destroyera bolo z môjho pohľadu dostať ich z pozície rockovej kapely, ktorá oslovuje pätnásťročných uhrovitých chlapcov a nikoho iného," hovorí Ezrin. "Keď sme sa prvýkrát stretli, povedal som im, viete, že v 50. rokoch vznikol slávny film s názvom The Wild One s Marlonom Brandom a Lee Marvinom. Boli tam dva bojujúce motorkárske kluby. Zlí chlapci - samí zlí chlapci.

"Ide o to, že Lee Marvin bol jednofarebný, oblečený v čiernom, zlý zlý zlý chlap. Lee Marvin bol jednoducho odporný. Zatiaľ čo Marlon Brando: bolo v ňom niečo, čo bolo trochu zraniteľné, trochu ľudskejšie, a dievča, pekná dcéra niekoho dôležitého - utiahnutá dobrá kresťanka, milé dievča, viete, panna, čokoľvek - videla v Johnnym, v postave Marlona Branda niečo, do čoho sa zamilovala."

"Tak som im povedal: 'Práve teraz si Lee Marvin. A to je sklenený strop. Nikdy s tým nepôjdeme do šírky. Budú to len pätnásťroční chlapci, ktorí si povedia 'Aha, to je super'. Ale my sa chceme rozšíriť tak, aby sa každé dievča v Amerike pozrelo na vás a povedalo si: "Môžem to napraviť. Milujem ho a napravím ich. Pretože to je to, čo dievčatá robia."

Ezein prezrádza, že kľúčom k tejto premene bola balada Petra Crissa Beth, ktorú bubeník pôvodne prezentoval ako oveľa tvrdšiu pieseň, v ktorej sa hlavný hrdina zameriava skôr na dôležitosť svojho života na cestách s kapelou než na čas strávený mimo svojej partnerky.

"Bolo to trochu viac, tak trochu kohútie , trochu arogantné," hovorí Ezrin. "Chlap, ktorý v podstate hovorí: 'Kašli na mňa, vieš, ja sa domov nevrátim. Ja a chlapci sme dôležitejší' a všetky tie veci a bolo to trochu skákavé.

"Vrátil som sa do svojho bytu na 52. ulici, sadol som si za klavír a neviem, odkiaľ to prišlo, ale jednoducho vyšla. Pomyslel som si: 'Toto je vlastne veľmi smutná pieseň. Prečo sa nevracia domov? Vie, že jej láme srdce. Prečo, prečo, čo sa to deje?

" Tak sme z nej urobili baladu, naozaj takú citlivú, smutnú baladu. A Peter má náhodou taký ten dymový hlas, ktorý sa k tej piesni v tejto podobe dokonale hodil.

"Jednoducho som vedel, že je to hit, ale zvyšok kapely nemal pocit, že by to bolo reprezentatívne pre Kiss - a to ani nebolo, viete, nie v tom čase. Nebola reprezentatívna pre Kiss, ako ich ľudia poznali. Ale bola reprezentatívna pre Kiss Destroyer."

Made with