V roku 1994 boli The Cranberries hviezdami: potom prišla pieseň, ktorá z nich urobila obrovskú skupinu

V roku 1994 boli The Cranberries hviezdami: potom prišla pieseň, ktorá z nich urobila obrovskú skupinu

The Cranberries už mali úspech so svojimi sladkými baladami, ale tento búrlivý obrat doľava, zúrivá skladba o bombardovaní v Severnom Írsku, z nich urobil veľké hviezdy.

V roku 1994 dosiahla rocková skupina The Cranberries z Limericku medzinárodnú slávu vďaka debutovému albumu Everybody Else Is Doing It So Why Can't We? a väčšina ľudí si myslela, že presne vie, o čom táto írska štvorica je.

V čase, keď sa okolo nich búrali posledné dni grunge, boli bosou, vznášajúcou sa, mierne hippie oázou pokoja, romantickou túžbou skladby Linger a rozprávkovým cukrovým nádychom skladby Dreams, ktoré ešte viac osladil dievčenský, silne akcentovaný štýl spevu speváčky Dolores O'Riordan.

Potom v septembri, v období pred vydaním svojho druhého albumu No Need To Argue, obrátili svoj vlastný imidž na ruby a vrátili sa so Zombie, pochmúrnou, zúrivou protivojnovou piesňou, v ktorej O'Riordanová brojí proti násiliu spôsobenému konfliktom v Severnom Írsku, ktorý sa objavoval na titulných stranách správ azda každý týždeň.

Dňa 20. marca 1993 írski republikáni umiestnili jednu z dvoch bômb do odpadkového koša v centre Warringtonu. Pri výbuchu zahynuli 12-ročný Tim Parry a trojročný Jonathan Ball a desiatky ľudí boli zranené pri útoku, ktorý šokoval verejnosť v Spojenom kráľovstve aj v Írsku. Keď sa objavila správa o útoku, skupina The Cranberries bola na turné v Spojenom kráľovstve a O'Riordanová bola v autobuse na turné v Londýne.

"Pamätám si, že v tom čase v Londýne vybuchovalo veľa bômb a problémy boli dosť veľké," povedala po 24 rokoch. "Pamätám si, že som bola na turné a bola som v Spojenom kráľovstve v čase, keď zomrelo dieťa, a bola som z toho všetkého veľmi smutná. Tieto bomby vybuchujú na náhodných miestach. Mohol to byť ktokoľvek, viete?

"Je ťažké o tom spievať, ale keď ste mladí, nerozmýšľate nad vecami, jednoducho to chytíte a urobíte. S pribúdajúcim vekom sa u vás objavuje viac strachu a máte väčšie obavy, ale keď ste mladí, nemáte strach."

zdroj: youtube.com

Zombie vznikol vo vzácnej prestávke medzi turné; kapela strávila väčšinu roka na cestách po USA, koncertovala na univerzitách a v arénach a budovala svoju značku. Namiesto spoločného úsilia ju napísala O'Riordan sama, v pokoji svojho bytu, a na začiatku bola oveľa jemnejšia, než sa nakoniec stala.

"Bolo to nesmierne náročné a pracovali sme nepretržite," povedala. "Tá pieseň ma napadla, keď som bola v Limericku, a pôvodne som ju napísala na akustickej gitare, neskoro v noci. Pamätám si, že som bola vo svojom byte a vymýšľala refrén, ktorý bol chytľavý a hymnický. Tak som si ho zobrala na skúšku a vzala som do ruky elektrickú gitaru. Potom som v refréne použila skreslenie a povedala som bubeníkovi Fergovi: "Možno by si mohol poriadne udrieť do bubnov. Aj keď to bolo napísané na akustickej gitare, stal sa z toho trochu rock.

"Bola to najagresívnejšia pieseň, akú sme napísali. Zombie bola úplne iná ako to, čo sme robili predtým."

Nahrávali ju v Dubline s producentom Stephenom Streetom, ktorý dlho pracoval na správnom nastavení gitár, aby mali primerane expanzívny zvuk. Ale hoci experimentovali so zvyšovaním hlasitosti, O'Riordan povedala, že to nebola cielená snaha voziť sa na grungeovej vlne.

"Prišlo to organicky, pretože sme používali naše živé nástroje, veľa sme zapájali a začali sme sa hrať so spätnou väzbou a skreslením. Keď ste na turné, začnete sa trochu viac hrať so živou stránkou veci. Bolo tu veľa kapiel, ktoré boli súčasťou grunge, a toto nebol grunge, ale načasovanie bolo dobré. Nemohli sme zapadnúť do grunge, pretože sme boli jednoducho iný typ kapely. Boli sme Íri, z Limericku a mali sme veľa vlastných nápadov. Veľa grungeových kapiel si bolo navzájom veľmi podobných."

zdroj: youtube.com

Rovnako dôležitý bol aj sprievodný videoklip, v ktorom bola speváčka natretá zlatou farbou a obklopená striebornými anjelikmi. Videoklip bol prestrihaný dokumentárnymi zábermi vojakov a detí na uliciach Severného Írska, ktoré nakrútil režisér Samuel Bayer, ktorý vytvoril aj videoklipy k piesňam Smells Like Teen Spirit od Nirvany a No Rain od Blind Melon. Stal sa jedným z najväčších rockových videoklipov svojej éry.

"Vlastne si myslím, že režisér bol veľmi odvážny," povedala O'Riordan. "Keď sa vrátil, bol poriadne napumpovaný - kolovalo v ňom veľa adrenalínu. Hovoril mi, aké to bolo napínavé a ako ho to celé ohúrilo. Má zábery detí, ktoré skákali z jednej budovy na druhú, a má veľa záberov armády. Bol to veľmi dobrý režisér."

Film Zombie, ktorý vyšiel v roku 1994, sa dostal na prvé miesto v niekoľkých krajinách a v americkom rockovom rebríčku (hoci v Spojenom kráľovstve sa dostal len na 14. miesto) a v Austrálii a Nemecku získal platinovú platňu. Na udeľovaní cien MTV porazila Michaela Jacksona a TLC a získala cenu za najlepšiu pieseň. To však zbledlo, keď ich pozvali, aby ju zahrali na udeľovaní Nobelovej ceny za mier v roku 1998, keď boli líder Ulsterských unionistov John Hume a líder SDLP David Trimble ocenení "za ich úsilie nájsť mierové riešenie konfliktu v Severnom Írsku".

Rodičovský album No Need To Argue sa predal v 17 miliónoch kópií a O'Riordan vďaka nemu veľmi zbohatla. "Nič by som na ňom nemenila, pretože sa mu tak dobre darilo," povedala. "Bol dobre napísaný a dobre skomponovaný. Myslím, že sa jej darilo tak dobre, pretože je ťažké ju kategorizovať. A stále ju rada spievam."

zdroj: youtube.com

The cranberries sa k piesni Zombie vrátili v roku 2017, necelý rok pred tragickou smrťou O'Riordanovej, keď s írskym komorným orchestrom nahrali akustickú verziu pre prepracovanú kolekciu najväčších hitov skupiny Something Else.

"Urobili sme to s kvartetom, takže je to oveľa krotkejšie, ale stále je to pekné," povedala O'Riordan. "je zaujímavé robiť akustické verzie svojich piesní, pretože to tak trochu ukazuje, že môžu obstáť aj akusticky: je to dobrá pieseň? Má dobrý refrén? Má dobrú slohu? Má to bridge? "Myslím, že keď ste mladí, máte v sebe veľa agresivity. Keď ste starší, tak sa to akosi vytratí, ste trochu uvoľnenejší. bolo zábavné sa k tomu vrátiť."

Made with